Nintendo Game Boy
2015. február 18. írta: Despota

Nintendo Game Boy

generations-of-the-game-boy-and-beginning-of-the-ds-family.jpg

Ha valamit igazán szerettem, az a régi Game Boy készülékem volt. Mindenhova magammal vittem, bátran mondhatom, elválaszthatatlanok voltunk. Korábban már említettem, hogy igazi videojáték fanatikus vagyok, de a mai napig nem volt annyira imádott kütyüm, mint az én kis drágaságom. Egyszer, még általános iskolás koromban szüleim egy gyengébb matematika osztályzat után azzal bűntettek, hogy elvették a másik imádott játékom, a Super Nintendo kontrollerét. Épp a Super Mario World főellenségét, Bowsert próbáltam elintézni akkortájt,  ezért elég rosszul érintett a dolog. Szüleim azonban megfeledkeztek róla, hogy ott lapul a párnám alatt a megoldás, így hát nem estem kétségbe...

6 szép esztendőt töltöttünk végül együtt, már gimnazista voltam, amikor  egy jól sikerült osztálykiránduláson belefolyt a táskámba egy üveg vodka, ami végleg kicsinálta szegényt. Azóta az összes kézikonzolt volt szerencsém nyüstölni, de egyik sem adta vissza azt a játékélményt, mint a jó öreg Game Boy.

nintendo_gameboy_061a_0.jpg

A Game Boy a japán Nintendo cég által tervezett és gyártott 8-bites kézi játékkonzol. Japánban 1989. április 21-én került forgalomba, Észak-Amerikában 1989. július 31-én, Európában pedig 1990. szeptember 28-án. Ez volt a rendkívül sikeres Game Boy játékkonzol-sorozat indító modellje.

A Nintendo első játékkonzol-sorozata a Game & Watch volt az 1980-as években, ezt követte a Game Boy sorozat, amely a NES és a Game & Watch jellemző vonásait kombinálta. A konzolt eredetileg a Tetris játékkal együtt árulták.Annak ellenére, hogy a konzol élettartama alatt sorra jelentek meg a technikailag sokkal fejlettebb más játékkonzolok, a Game Boy óriási sikert aratott. A Game Boy és Game Boy Color modellekből együttvéve 118.69 millió darabot adtak el a világon. Az Egyesült Államokban való megjelenésekor az egész első szállítmány, 1 millió darab, hetek alatt elfogyott.

Az eredeti Game Boy konzol csak szürke színben készült. A doboza viszonylag nagy, műanyag ház, két kézzel fogható, kellemesen aszimmetrikus formájú: a jobb alsó sarka lekerekített. Az előlapon található a kijelző és a kezelőszervek. A játékok játékkazettákban kerültek forgalomba. Ezek eleinte csak ROM-ot tartalmaztak, de memóriakezelő chip (MBC, Memory Bank Controller), RAM, elem és egyéb külső eszköz is kerülhetett beléjük.

nintendo-game-boy-25.jpg

A Game Boy előlapján a képernyő / kijelző alatt helyezkednek el a fő kezelőszervek: a D-pad, mellette a négy kezelőgomb: az "A", "B", "SELECT", és "START" gombok.[A gép jobb oldalán kapott helyet a hangerőszabályzó tárcsa, és egy hasonló gomb a bal oldalon a képernyő kontrasztjának szabályozására. A bekapcsoló csúszka és a játékkazetta (cartridge) aljzata a gép tetején található.A cég azt tanácsolta, hogy a felhasználók mindig hagyjanak egy kazettát az aljzatban, mert ez megakadályozza, hogy por vagy piszok kerüljön a csatlakozóba.

A Game Boy tápfeszültsége 6 V, min. 250 mA egyenáram.[ A tápellátást biztosíthatja 4 db. 1.5 voltos AA elem, ezeket a gép hátoldalán található elemtartóba lehet tenni. A gép bal oldalán egy külső tápcsatlakozó van, ami lehetővé teszi külső tölthető elemcsomag vagy AC adapter használatát. A konzol alján van még egy 3.5 mm-es audio csatlakozó (jack), ezen keresztül fejhallgatót vagy hangszórókat lehet csatlakoztatni.Érdekesség, hogy a konzol mono hangszóróval rendelkezik, de a fejhallgatón keresztül sztereo hangot képes kiadni.

A Nintendo két legerősebb konkurense az Atari Lynx és a Sega Game Gear volt. A Sega a saját konzoljának népszerűsítése érdekében negatív reklámhadjáratba kezdett az Egyesült Államokban, amiben a Game Boy monokróm képernyőjét gúnyolta, szembeállítva a Game Gear színes képernyőjével. A Lynxhez hasonlóan ezt is 6 AA elem táplálta, amivel kb. 4–6 órát lehetett játszani egyhuzamban és drágább is volt a Game Boynál.

Nektek melyik volt a kedvenc kézi konzolotok?

A bejegyzés trackback címe:

https://retrofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr737184951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2015.02.18. 11:49:18

Még ma is kellene...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.18. 12:49:49

ej de jó is volt. mortal kombat első része még ezen is futott, nyüstöltük rendesen.

Mazlee 2015.02.18. 15:01:52

nekem GBC-m van flash kártyával. muris...

bobjay 2015.08.16. 00:28:56

Nagyon jó iromány. Kár, hogy csak most találtam rá, mert pont azon dolgozom, hogy létrehozzam kis hazánk legnagyobb Gameboy gyűjteményét amely megtekinthető lenne egy Gameboy Múzeum keretein belül. A legnagyobb Gameboy kazetta gyűjteményt már sikeresen összehoztam: futu-retro.hu/the_first_online_gameboy_classic_museum_in_hungary/

Máig ez a kis szürke tégla a kedvenc konzolom.
süti beállítások módosítása